Vad kan hjärtklappning bero på?
Det finns många sjukdomar, besvär och kroppsliga reaktioner som kan ge hjärtklappning. Den vanligaste faktorn är stress och ångest, men även förmaksflimmer, feber, vissa lungsjukdomar och andra sjukdomar kan göra så hjärtats rytm påverkas.
Det vanligaste hjärtsjukdomen som kan ge hjärtklappning är förmaksflimmer, som drabbar ungefär 10 procent av befolkningen över 80 år, men även många yngre.
Hjärtklappning vid stress, ångest och panikattacker
När kroppen ställer om sig för en stressad och påfrestande situation slår hjärtat både snabbare och kraftfullare, för att kunna syresätta kroppens alla muskler för en eventuell flykt eller försvarsreaktion. Denna kroppsliga reaktion, passar sig inte särskilt bra i vårt moderna samhälle och kan göra att många blir oroliga över om det är hjärtat det är fel på.
Enligt läkaren Stefan James är hjärtklappning ett väldigt vanligt symtom, och det finns väldigt många orsaker det. Om man inte har en sjukdom eller särskilda symtom, är det sällan farligt, säger han.
Även smärta och smärtrelaterade sjukdomar som fibromyalgi kan ibland orsaka hjärtklappning.
Hjärtklappning vid lungsjukdom
De främsta lungrelaterade orsakerna till hjärtklappning är att man får syrebrist på grund av lungsjukdom, nedsatt lungfunktion eller blodpropp i lungan. Dessa besvär är allvarliga och kan bli livshotande.
Vid en blodpropp i lungan har blod, ofta i benet, stelnat och förts vidare i blodomloppet, upp till lungan där proppen fastnat.
Feber, hjärtsäcks- och hjärtmuskelinflammation
Hjärtklappning kan även uppkomma vid febersjukdomar och har även setts som ett vanligt symtom under covid-19. Förutom vid enbart feber, kan hjärtklappning även uppkomma när en inflammation, under en sjukdom, påverkar hjärtat, som vid en hjärtsäcksinflammation eller hjärtmuskelinflammation.
Hjärtsjukdomar
Olika typer av hjärtsjukdomar, som kranskärlssjukdom, högt blodtryck, hjärtsvikt och hjärtflimmer (arytmier) kan alla ge hjärtklappning som symtom. Det är dock ovanligt att hjärtklappning är ett tecken på en allvarlig hjärtsjukdom, om man inte upplever ytterligare symtom förutom hjärtklappningarna, såsom yrsel, andfåddhet eller att man känner sig svagare.
Förutom sjukdomar i hjärtat kan också blodproppar som tar sig upp till hjärtat ge hjärtklappning.
Hormonella förändringar av ämnesomsättningen
Om hormonnivåerna förändras i kroppen, som vid exempelvis struma, ökad sköldkörtelaktivitet eller vid övergången till klimakteriet, kan även ämnesomsättningen förändras och på så sätt också påverka hur “aktiv” kroppens funktioner är. Då kan ibland pulsen och hjärtslagen förändras så pass mycket att man känner en tydlig förändring i hur snabbt pulsen slår och hur starka hjärtslagen är.
Hamnar hormonerna i obalans kan man få hjälp med detta av vården, oavsett om man är i klimakteriet eller om man har en obalans av sköldkörtelhormonerna.
Blodbrist
Vid järnbrist eller blodbrist (anemi) får kroppen inte tillräckligt med syre, och kan göra att man känner sig trött och orkeslös. Vid svårare anemi kommer också symtom som yrsel, frusenhet och hjärtklappning.
Förmaksflimmer
Förmaksflimmer är en hjärtsjukdom där hjärtklappning är det tydligaste symtomet för sjukdomen, med mer regelbundna och snabbare hjärtslag. Detta gör att hjärtat inte kan arbeta som det ska och kan ge en ökad risk för blodproppar och stroke.
Det finns två olika typer av förmaksflimmer, kronisk/permanent förmaksflimmer och förmaksflimmer som kommer och går i attacker. Förutom hjärtklappning kan man även (men inte nödvändigtvis) ha yrsel, ont i bröstet, få svårt att andas, bli väldigt trött, svimma, må illa eller ha svårt att andas.
Det finns ofta underliggande besvär, när någon får förmaksflimmer. Framförallt har dessa även högt blodtryck, övervikt, hög inaktivitet, hög alkoholkonsumtion eller hög ålder.
Andra orsaker till hjärtklappning kan vara:
- Diabetes
- Låg blodsocker
- Överdosering av koffein, alkohol, läkemedel eller droger
- Abstinens (exempelvis alkohol, droger eller läkemedel)
- Syrebrist
Kan kaffe ge hjärtklappning?
Ja, dricker man stora mängder kaffe (eller energidryck) på kort tid, eller om man inte är van att få i sig koffein kan kaffet ge hjärtklappning, yrsel och illamående.
Hur vet man vad hjärtklappningen beror på?
Det är svårt att veta exakt vad någons hjärtklappning beror på utan att först ha undersökt den. Dessutom kan många läkare inte sätta en diagnos på orsaken till hjärtklappningen även efter undersökningarna, utan konstaterar endast att den inte verkar utgöra någon fara för patienten.
Det kan vara skönt att veta att de allra flesta hjärtklappningar är totalt ofarliga, trots obehaget de kan orsaka.